Soorten isolatie

Bij het isoleren van een woning moeten we met verschillende elementen rekening houden.  Geen enkele constructie is dezelfde en er bestaan heel wat verschillende isolatiematerialen. Tenslotte zal uw dakisolatie alleen maar 100% renderen als ze correct wordt geplaatst en afgewerkt.

Er bestaan verschillende soorten isolatiematerialen. De op heden meest gebruikte materialen zijn glaswol en rotswol, die beide uit minerale grondstoffen zijn opgebouwd.

 

Glaswolisolatie

Glaswol wordt vervaardigd uit gerecycleerde glasscherven, siliciumzand, zoda en mergel, die met enkele toegevoegde stoffen op hoge temperatuur worden gesmolten.

Glaswol is verkrijgbaar op rollen of soepele platen en wordt vooral gebruik voor het isoleren van tussenverdiepingen, valse wanden en het dak. De zachte structuur van glaswol isolatie zorgt ervoor dat oneffenheden makkelijk weggewerkt kunnen worden.

Om te voorkomen dat de isolatie vocht uit de kamers absorbeert moet je steeds een dampscherm voorzien langs de binnenzijde van elke kamer. Hiervoor kan je gebruikmaken van flensdekens met aluminiumcoating waarbij je de naden vervolgens dicht kleeft met bijhorende tape.

Kenmerken : λ-waarde = 0,040W/mK, waterafstotend, tot 500°C moeilijk brandbaar, bestand tegen schimmel en ongedierte.

Voordelen : glaswol heeft een goede isolatiewaarde, is relatief goedkoop en licht in gewicht. Glaswol isolatie kan vocht absorberen, er moet dus steeds een dampscherm voorzien worden langs de binnenzijde van de woning.

Nadelen: Groot volume. Lichte irritatie van de huid, luchtwegen en ogen bij plaatsing. Vaste afmetingen. Sommige soorten bevatten formaldehyde dat schadelijk is voor de gezondheid.

 

Rotswol isolatie

Rotswol wordt vervaardigd door vulkanisch gesteente te breken, te malen en te smelten met extra toeslagstoffen bij een temperatuur van ongeveer 1.400 °C. Hierna wordt het tot een wolpakket gesponnen. Met harsen en oliën wordt de rotswol isolatie gebonden en waterafstotend gemaakt.

Het is verkrijgbaar als platen, op rollen en als spijkerflensdekens.

Kenmerken : λ-waarde = 0,040W/mK, waterafstotend, tot 750°C moeilijk brandbaar, bestand tegen schimmel en ongedierte.

Voordelen: Multifunctioneel. Naast een goede warmte isolatiewaarde heeft rotswol ook goede akoestische isolatie eigenschappen en heeft het een hoge brand- en drukweerstand.

Nadelen : lichte irritatie van de huid mogelijk bij plaatsing. Sommige soorten bevatten formaldehyde.

 

Natuurlijke dakisolatiematerialen

Natuurlijke materialen zijn ecologisch verantwoorde materialen omdat ze kunnen gekweekt worden en biologisch afbreekbaar zijn. Bovendien zijn ze niet schadelijk voor de gezondheid. Er zijn verschillende materialen die als dakisolatie gebruikt worden, o.a. schapenwol, papiervlokken, houtwol, kurk, hennep. Het grootste nadeel van deze materialen is dat ze relatief duur zijn en enkel bij gespecialiseerde verdelers verkrijgbaar.

 

Powerroof (Recticel)

Deze isolatie op basis van polyisocyanuraat (PIR) is een uniek systeem voor het isoleren van hellende daken aan de buitenzijde van de dakstructuur. Het is een stevig en vormvast product, die altijd haar vorm behoudt. De gesloten celstructuur van het Taufoam by recticel, in combinatie met de aluminium bekleding, maakt powerroof waterafstotend en ongevoelig voor vocht. Het tand-en groefsysteem zorgt voor een perfecte aansluiting en maakt het dak winddicht.Bovendien heeft powerroof een λ-waarde = 0,022W/mK, wat het één van de best-isolerende materialen op de markt maakt.