Premies voor dakisolatie

Met een goede dakisolatie kan u heel wat energie besparen en dat merkt u meteen aan uw energiefactuur. Volgens de Vlaamse dakisolatienorm (meer info vind je hier ) moet elke woning tegen 2020 dak- of zoldervloer isolatie hebben.

Sinds 1 januari 2017 werden de isolatiepremies in Vlaanderen gewijzigd. Het aantal premies werd teruggeschroefd en aangepast. Daarnaast komt er een totaalrenovatiebonus die een stimulatie moet zijn om doorgedreven energie-efficiënte totaal renovaties uit te voeren.

Overzicht van de premies voor dak- en zoldervloerisolatie:

1)Premie van de netbeheerder  geldig van 1/1/2017 tot en met 31/12/2018

            6 €  /m2 bij plaatsing door aannemer

            3 € /m2 bij zelfplaatsing

Om in aanmerking te komen dienen een aantal voorwaarden vervuld te zijn :

            - de woning werd voor 1 januari 2006 aangesloten op het elektriciteitsnet of beschikt over een bouwvergunning van voor die datum.

            -het isolatiemateriaal heeft een warmteweerstand RD-waarde van minstens  4,5 m2K/W

Meer informatie over de uitgebreidere specifieke voorwaarden vindt u hier

2) De fiscale steun van de overheid valt voor isolatieprojecten vanaf 1/1/2017 helemaal weg.  Uitzondering hierop zijn werken waarvoor vóór 31/12/2016 een bestelling werd geplaatst en een voorschot werd gestort. De belastingvermindering bedraagt dan 30% van de factuur voor het plaatsen van isolatie door een aannemer.

3) In een aantal gemeenten kan u ook een gemeentelijke of provinciale premie krijgen voor dakisolatie. Neem contact op met uw gemeente of zoek uw subsidies hier.

4) Als u uw dak geheel of gedeeltelijk vernieuwt en tegelijk isolatie plaatst kan u ook in aanmerking komen voor de verbeteringspremie. Daarvoor moet uw woning minstens 25 jaar oud zijn en mag uw inkomen een vastgelegd bedrag niet overschrijven.

 

Totaalrenovatiebonus van de netbeheerder :

Wie binnen de 5 jaar 3 of meer van onderstaande energie-efficiënte investeringen doorvoert aan zijn woning komt in aanmerking voor een extra bonuspremie. Hoe meer maatregelen u combineert, hoe hoger de bonus.

-muurisolatie, binnenmuur, buitenmuur of spouw minstens 30 m2

-dak- of zoldervloerisolatie, minstens 30 m2

-vloerisolatie of plafond kruipkelder, minstens 30 m2

-nieuwe beglazing, minstens 5 m2

-installatie warmtepomp

-installatie zonneboiler

-ventilatie

Voorwaarden : alleen maatregelen die vanaf 1/1/2017 worden genomen komen in aanmerking. Eindfacturen van voor deze datum tellen niet mee. Uitgebreide voorwaarden vindt u hier

Voor ééngezinswoningen gelden de volgende bonusbedragen :

Totaalrenovatiebonus voor 3 investeringen : 1250 euro

Totaalrenovatiebonus voor 4 investeringen : 1750 euro

Totaalrenovatiebonus voor 5 investeringen : 2750euro

Totaalrenovatiebonus voor 6 investeringen : 3750 euro

Totaalrenovatiebonus voor 7 investeringen : 4750 euro

 

Wist u dat u voor de financiering van uw energiebesparende investeringen, waaronder dakisolatie en vervangen van ramen, een energielening kan afsluiten bij een energiehuis tegen een zeer voordelige rentevoet van 2% of 0% (speciale doelgroep en alle inwoners van Sint-Niklaas)? Meer info hierover op www.energiesparen.be/energielening.